Jongeren in beweging krijgen

In mei 2017 hebben de leden van Jeugd Partners Twente drie pitches gekozen die vanuit Jeugdpartners Twente stimuleringsgelden ontvangen om hun idee verder inhoud, vorm en resultaat te geven. 

Jonge moeders aan de slag als ervaringsdeskundige
Eén van die pitches was van Kerstin Zenker, Ines Fortes en Purnima Gurung, jeugdhulpverleners bij Pro Jonge moeders en Jarabee. Kerstin: “De inzet van ervaringsdeskundigen kan veel opleveren. Je kunt van elkaar leren. Daar kwam het idee van de pitch, een reünie voor jonge moeders organiseren en een training voor (en inzet van) ervaringsdeskundigen ontwikkelen, vandaan.” 

Vijf ervaringsdeskundigen aan de slag
Na het winnen van de pitch gingen Kerstin en Ines gelijk aan de slag: “De eerste stap was het organiseren van de reünie. Meer dan vijftig jonge moeders kwamen naar de reünie, achttien daarvan hadden interesse om ervaringsdeskundige te worden. Van de twaalf sollicitanten zijn er vijf aangenomen, zij hebben de training gehad en worden sinds februari/maart ingezet als ervaringsdeskundige. Elk van hen is gekoppeld aan één á twee jonge moeders. Dat levert wat op voor cliënten, zij worden nog beter begrepen en de hulpverlening verloopt beter. De ervaringsdeskundige krijgt er waardering, zelfvertrouwen en een stukje verwerking voor terug.”

Jongeren bij elkaar brengen
Een andere winnende pitch was de Meet&Greet FACT Jeugd. Lida Kortman van Mediant is de initiatiefnemer van de meet & greets: “Ik ben ervan overtuigd dat het helpt om jongeren bij elkaar en in beweging te brengen. Op die manier kunnen ze van elkaar leren en zien dat zij niet de enige zijn met bepaalde problemen. Daarom ben ik in 2015 gestart met de bijeenkomsten. Dankzij het winnen van de pitch heb ik sindsdien veel kunnen organiseren.”

Video over trauma
Omdat er al jongeren ervaring hadden met de meet & greet heeft Lida hen gevraagd de pitch te verzorgen. Lida: “Er was al een groepje, zij hebben de pitch gegeven. En met succes! Sindsdien is er ongeveer maandelijks een activiteit georganiseerd. Daarbij kun je denken aan poolen, naar de bioscoop, barbecueën en midgetgolf. Je merkt dat de jongeren ervaren dat het prettig is om iets te doen of te leren en dat zoiets ze ook vrolijk kan maken. Op je slaapkamer zitten helpt daar niet bij.
Het meest bijzondere vind ik de video die we hebben gemaakt over trauma, waarin cliënten vertellen wat dit met hun gedaan heeft. Daarover heb ik naar aanleiding van de video een workshop gegeven bij het Trimbos instituut.”

Over JPT
Jeugdpartners Twente is een netwerkorganisatie van bijna 15 organisaties die actief zijn voor de jeugd in Twente. Jeugdpartners Twente draagt eraan bij dat de jeugd in Twente veilig en gezond kan opgroeien. We doen dat door te investeren in samenwerking, ontmoetingen en kennisdeling.